Svjedočanstvo o iskapanju kostiju diva iz Glavine kod Imotskog

”Osmotrih i vidjeh: Zdanja ljudskoga djelanja kako sjede kao divovi krilima sna natkriljeni.” (Halil Džubran, * 1)

Goran Majetić 03.09.2023. Divovi • Dalmacija
Na području Glavine Donje zapadno od Imotskog još uvijek je sačuvano više prapovijesnih gomila, no ne i Gomila iz koje su otkopane kosti drevnoga diva (Izvor: Grad Imotski (imotski.hr; Prostorni plan uređenja grada Imotskog - Popis kulturnih dobara))

Na području Glavine Donje zapadno od Imotskog još uvijek je sačuvano više prapovijesnih gomila, no ne i Gomila iz koje su otkopane kosti drevnoga diva (Izvor: Grad Imotski (imotski.hr; Prostorni plan uređenja grada Imotskog - Popis kulturnih dobara))

U naselju Glavina Donja, današnjem zapadnom predgrađu Imotskog, početkom 20. stoljeća pronađene su kosti čovjeka divovskog rasta. Otkrivene su u jednoj prapovijesnoj kamenoj gomili, što upućuje da je pokojnik živio u drevno doba prošlosti, o kojemu još uvijek jedva da ponešto znamo. Do nas su, iz tih davno minulih dana, doprijele tek ”krhotine sjećanja” uobličene u narodne predaje. U Glavinama se tako, između ostalih, sačuvala i priča da je selo ime dobilo upravo po divovskoj glavi, zapravo lubanji koja je tu negdje iskopana.

U ovome napisu neću nagađati je li imotska Glavina uistinu dobila naziv po otkriću velike ljudske lubanje. Želim, međutim, ukazati da tamošnja predaja povezana s otkrićem divovske lubanje ima uporište u stvarnosti. U Glavini Donjoj uistinu je otkopana izuzetno velika lubanja, a uz nju i drugi dijelovi kostura drevnog imotskoga diva. O tome, naime, svjedoči kazivanje koje predstavljam u ovome napisu, a koje potječe od Hrvoja Zrnčića iz Zagreba. Njegovo kazivanje zapisao sam 8. kolovoza ove godine, tijekom susreta u Karlovcu, kada mi je prenio svjedočanstvo svojega djeda o otkriću kostura u Gomili nedaleko Imotskog oko 1900. godine.

Zagrepčanin, mr. sci. Hrvoje Zrnčić (1951.), podrijetlom iz Zadra, javio mi se nakon što sam na portalu Budni Div objavio napis Pljačka ilirske baštine: ”U krađi kostiju drevnog diva s Velebita sudjelovali su i stranci!”. Taj napis treći je nastavak priče o pronalasku kostiju s visoravni Vučjak na jugoistočnom Velebitu, na položaju novovijekog groba narodnog junaka iz ratova s Turcima, Ilije Smiljanića (16??-1654.; * 2).

U spomenutom radu prenio sam pojedine navode iz njegovog napisa ”Istočno od Crnopca”, objavljenog u časopisu ”Hrvatski planinar”, broj 11 iz 2009. godine, u izdanju Hrvatskog planinarskog saveza (* 3). U tome napisu Hrvoje Zrnčić iznio je iskaz 93-godišnjeg Petra Švonje iz velebitskog zaselka Jabukovac, od kojega je oko 1980. godine, kada je planinario tim dijelom Velebita, doznao niz zanimljivih detalja o raskapanju groba negdje 1920-ih godina na oko tri kilometra udaljenoj visoravni Vučjak. Velebitski starac bio je, naime, ili očevidac raskapanja toga groba, u kojemu je pronađen divovski kostur, ili pak svjedok ”iz druge ruke”. Po uvjerenju pisca, odgovoran i vjerodostojan u svojemu kazivanju.

Smatrajući to kazivanje upravo jednako takvim, i sam sam ga uvrstio u već navedeni napis o tajanstvenoj sudbini koštanih ostataka diva s jugoistočnog  Velebita. Kada mi se po objavi toga napisa obratio Hrvoje Zrnčić, koji je zabilježio dragocjeni iskaz starine Petra Švonje, poručio je: "Nije to jedina priča o "divovima" za koju znam. Ako Vas zanima i druga priča o "divovima" koja bi mogla biti i zanimljivija od već spomenute, javite se pa ću Vam je ispričati.”. Poruka je bila više nego dovoljan ”okidač” za susret i razgovor uživo, kada sam imao prigodu doznati za još jedno u nizu izuzetnih svjedočanstava, ovoga puta o nalazu posmrtnih ostataka čovjeka divovskoga rasta u Imotskoj krajini. Slušajući ispovijed sugovornika, shvatio sam da zanimanje koje je pokazao za spomenuto kazivanje starca s Velebita, kao i  predstavljanje (planinarskoj) javnosti toga iskaza s odmakom od gotovo 4 deseljeća, nedvojbeno vuče duboki korijen iz njegove mladosti. Kojemu ima zahvaliti upravo svojem djedu, podrijelom iz Imotske krajine, svjedokom jednoga uistinu posebnog otkrića.

Hrvoje Zrnčić ovako mi je prenio djedovo dragocjeno svjedočanstvo: ”Kada sam imao otprilike 14 godina, bilo je to 1965. godine, djed mi je ispričao nešto uistinu nesvakidašnje. Ispričao mi je to kada je imao 86 godina. Moj djed, Marijan Mamić, živio je u Lokvičićima blizu Imotskog. Iako rođen 1879. godine, bio je pismen i obrazovan čovjek. Svoju je djecu tjerao da idu u školu pa mu je jedna kći postala učiteljica, a unucima je za školovanje, ako se ukaže potreba, dao na raspolaganje svoje imanje. ”Sve za školu!” bila je njegova krilatica.

Njegova priča mi se urezala u pamćenje za cijeli život. Često sam je prepričavao obnavljajući svaki put svoje sjećanje. Vjerodostojno i uvjerljivo ispripovijedao mi je kako je kao mladić svjedočio nesvakidašnjem događaju. Na početku 20. stoljeća, vjerojatno 1904. godine, prisustvovao je, naime, iskapanju velike prapovijesne gomile podno Imotskog. Imoćani su tu gomilu, zbog značaja kojim se isticala među drugim gomilama u okolici, jednostavno nazvali Gomila iako zapravo nisu znali zašto. Kroz generacije razlog se izgubio iz kolektivnog pamćenja. Ima u Imotskoj krajni još puno gomila i pokoja Gomila. Djed, koji je gledao kako je raskapaju, rekao mi je da su u njoj pronašli uistinu velike ljudske koštane ostatke. Istaknuo je da je otkriveni gnjat imao dužinu od gotovo jednoga metra, da su nađena rebra bila izuzetno široka, a lubanja velika kao tri-četiri čovječe glave.

Pronađena lubanja, kazao mi je djed, bila je, međutim, posebna po još nečemu. Kroz tjemenu kost bila je probijena rupa kroz koju je umetnut iznimno dugačak čavao. Njegov šiljak, koji je na drugome kraju izvirivao između desne i lijeve strane donje vilice, bio je savijen prema licu poput kuke tako da se ne može izvaditi. Prisutni se nisu mogli načuditi tako neobično probijenoj lubanji, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Nitko nije imao predstavu o tome tko je, kada i zašto zabio taj ogromni čavao u divovsku glavu.”
.

Gomila, čijem je raskapanju i pronalasku u njoj nesvakidašnje velikih kostiju  kao 25-godišnjak prisustvovao djed Hrvoja Zrnčića, od toga događa više ne postoji. Pri građevinskim radovima u toj četvrti današnjeg grada Imotskog, tijekom kojih je došlo do potrebe za uklanjanjem Gomile, ”izbrisana je s lica zenlje”. A u njoj iskopanim kostima divovskoga čovjeka već odavno zagubio se svaki trag. Hrvoje Zrnčić nije mi znao reći gdje se okvirno spomenuta Gomila nalazila, jer mu je djed kazao samo da je bila podno ”Imotskog”. Taj podatak doznao sam, međutim, od slobodnog istraživača Mate Puljka iz Imotskog (* 4), koji mi je na vijest o još jednom svjedočanstvu nalaza divovskih kostiju u njegovom radnom kraju ljubazno odgovorio da je Gomila bila u Glavini, današnjem predgrađu Imotskog (riječ je Glavini Donjoj, koja se pruža zapadno od grada, dok se zaselci Glavine Gornje prostiru sjeverozapadno poviše grada). Dodao je i da se ta gomila spominje u zavičajnim narodnim predajama. S iskazom mojega sugovornika, ta predanja dobivaju potvrdu, da su utemeljena na događaju koji se uistinu zbio, i to prije gotovo 120 godina.

Iz svjedočanstva Marijana Mamića doznajemo da je ”iskopani gnjat imao dužinu od gotovo jednoga metra”. Na osnovu toga podatka, možemo s pravom pretpostaviti da je netko od radnika koji su sudjelovali u raskapanju Gomile, ili pak neki drugi radoznalac, makar približno izmjerio dužinu te potkoljenične kosti, a ne samo ”od oka” procijenio njezinu veličinu. No, kako god da bilo, ako je dužina gnjata iznosila, primjerice, 90 centimetara, visina diva iz Gomile u Glavini Donjoj bila je između 3 i 3,2 metra, ovisno o tome je li kostur potjecao od muškarca ili žene divovskoga rasta (* 5). Iz podatka o veličini pronađene lubanje, koja je bila ”velika kao tri-četiri čovječe glave” (* 6), također možemo barem okvirno procijeniti visinu div(kinj)e ili diva iz Glavine u iznosima koji odgovaraju prethodno istaknutim. Značajan je i podatak koji je unuku priopćio Marijan Mamić, ”da su nađena rebra bila izuzetno široka”, koji također upućuje da je otkopani kostur pripadao, u usporedbi s današnjim prosječnim čovjekom, poprilično velikom i snažnom ”ljudini” (* 7).

Ono što slučaj otkrića golemog kostura u imotskoj Gomili čini posebnim je svjedočanstvo o prisustvu dugačkoga čavla koji se kroz ogromnu lubanju protezao od njezinoga tjemena do vilice, ispod koje je uz to bio savinut kao kuka. Djed Hrvoja Zrnčića, koji je bio prisutan kada je došlo do toga neobičnog otkrića, ustvrdio je: ”Nitko nije imao predstavu o tome tko je, kada i zašto zabio taj ogromni čavao u divovsku glavu.”. Postojanje željeznog čavla zabijenog u lubanju diva uistinu nas dovodi do brojnih pitanja, na koja za sada možemo odgovoriti tek pukim pretpostavkama. Pretpostavimo li, primjerice, da se čavao u glavi diva našao neposredno po njegovoj smrti, to bi značilo da ovaj imotski gorostas potječe iz razdoblja kada su se već izrađivala metalna sredstva za rad. Kostur mu je, podsjetimo, pronađen u prapovijesnoj gomili. Ukoliko slijedimo prevladavajući nauk povjesničara o začecima željeznog doba u Dalmaciji, divu je čavao mogao biti probijen kroz lubanju najranije u prvom tisućljeću prije Krista.

Bez obzira kada je točno taj čovjek divovskog rasta s područja današnje Imotske krajine mogao živjeli, postoji i mogućnost da mu je lubanja probušena čavlom nekom prigodom nakon što je već bio sahranjen. Do toga je moglo doći jedino ukoliko je kamena gomila u kojoj su ležali njegovi posmrtni ostaci bila raskopavana i prije 1904. godine, u neko nepoznato doba i iz neznanoga razloga. Nije li čin zabijanja čavla u lubanju diva bio posljedica novijeg praznovjerja, da ista potječe od drevnog čudovišta, te da se ”obredom”, kakvo je možda bilo probijanje lubanje čavlom, može odagnati zlo koje bi moglo snaći mještane toga kraja ukoliko se na spomenuti način od njega unaprijed ne zaštite? Ukoliko je tako nešto i bilo slučaj, to bi značilo da je do stanovnika koji su takav čudan čin sproveli, doprijela predaja u kojoj je div iz Gomile u današnjoj Glavini Donjoj bio ”žigosan” kao opako i strašno biće. Možda su počinitelji takvog ”obreda” bili uvjereni da bi duh diva mogao, nečim nepoznatim izazvan, postati opasan za živuće ljude. Možemo, međutim, zamisliti i još nejvjerojatniju ”noćnu moru”, kojom su žitelji mogli postati opsjednuti, da će div uskrsnuti iz mrtvih kako bi se, primjerice, zbog nečega osvetio nekome u svijetu živih (* 8).

Naposljetku, vrijedi istaknuti da je Imotska krajina predjel Hrvatske iz kojega potječe najviše zabilježenih svjedočanstava o pronalasku kostiju drevnih svjetskih divova, koji su nekoć nastanjivali i prostor dinarskoga gorja. To ne znači nužno da je tu nekoć bila najveća ”gustoća” obitavanja divova. U imotskome kraju u daleko većem broju nego drugdje širom Dinarida sačuvane su predaje o divovima, kao i izvještaji o nalascima njihovih zemnih ostataka. No, za ta kazivanja i svjedočanstva zna se u javnosti stoga jer za njih postoji zanimanje istraživača (* 9), napose već spomenutog domorodca Mate Puljka. U mnogim drugim krajevima Hrvatske i susjednih zemalja takve istraživačke radoznalosti ili uopće nije bilo i još uvijek je nema, ili je tek bivala sporadično prisutna kroz propitivanja rijetkih etnologa i još malobrojnijih povjesničara i arheologa.

Goran Majetić, slobodni istraživač, 3. rujna 2023.

(* 1) Halil Džubran (Kahlil ili Khalil Gibran, 1883-1931.), bio je pjesnik, pisac, slikar i mislilac podrijetlom iz Libanona na Bliskom Istoku, a životom ponajviše vezan uz Sjedinjene Američke Države (SAD). Njegove pjesme duboko su prožete kršćanskom i islamskom duhovnošću i osjećajem za moralne vrijednosti pojedinca i društvene zajednice. Ovdje predstavljeni stih potječe iz pjesme ”Grad prošlosti”, objavljene u zbirci pjesama ”Suza i osmijeh” izdane u New Yorku 1914. (pjesmu je već ranije objavio u jednim arapskim novinama).

(* 2) Četiri napisa o nalazu kostura diva na položaju ”grob Ilije Smiljanića” redom su naslovljeni: Umjesto posmrtnih ostataka Ilije Smiljanića - otkrio kosti velebitskog diva, Jesu li kosti drevnog diva s velebitskog Vučjaka završile u muzeju?, Pljačka ilirske baštine: U krađi kostiju drevnog diva s Velebita sudjelovali su i stranci! i ”Ogrlica” od kamenja kao da ocrtava na tlu ležeće tijelo diva s Vučjaka.

(* 3) Hrvoje Zrnčić napis "Istočno od Crnopca" uvrstio je kao početno poglavlje u svoju istoimenu knjigu, tiskanu 2015. u Zagrebu u nakladi izdavačke kuće ”Hinus”.

Od izdanja nadahnutih hrvatskim planinama objavio je, s Vidom Zrnčić, i knjigu ”Bilje hrvatskih gora i planina” 2017. Kao kemičar, objavio je priručnike ”Kemija za polaganje klasifikacijskih ispita na fakultetima” 1988. i ”Kemija za pripremu razredbenih ispita na fakultetima” 1996. (2. i 3. izdanje 1997. i 1998.).

(* 4) Mate Puljak bogato istraživačko iskustvo stječe još od mladosti, surađujući s arheolozima, posebice s Marijanom Lozom (1953-2015.) iz Imotskog, u obilascima svojega zavičaja pri iskapanjima na gradinama, crkvinama, drevnim grobljima, ...

Od 2015. objavio je više od 200 napisa o Ilirima i (pra)povijesnoj baštini Imotske krajine, na mrežnim stranicama Fondacija ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” (piramidasunca.ba), u rubrikama Iz mog ugla i Mate Puljak Blog.

U 15-ak napisa, posebice u onima s nadnaslovom ”Tragom divova”, pisao je i o divovima Imotske krajine. Njihovom proučavanju posvećen je od 2011., prikupljajući narodne predaje, ali i tragajući za mjestima sahrane divova. O izuzetnim otkrićima do kojih je došao tijekom te potrage priprema knjigu.

(* 5) Izračun visine dive i diva, čiji je gnjat dugačak 1 metar, predstavio sam u napisu Uz ruševine Steničnjaka izorali ”golijenu kost dugačku jedan metar”.

(* 6) Pri dosadašnjim istraživanjima naišao sam na i na zapis o pronalasku velikog kostura u gradu Labinu u Istri, u kojem je istaknuto da ”je lubanja bila tri puta veća od uobičajene”. Više o tome nalazu sadrži napis Istine i laži o pronalasku divovskog kostura u istarskom gradu Labinu. U preostalim poznatim mi zapisima ili svjedočanstvima, promjer lubanja divova uspoređivan je najčešće s veličinom posuda u kojima se prenosilo žito. Katkada je, pak, isticana veličina čeljusti (vilica), na osnovu čega je također razvidno da su pripadale ljudima vrlo velikih glava.

(* 7) Slično je bilo i kazivanje starca Petra Švonje, koji je upravo Hrvoju Zrnčiću ispričao da su u kostura pronađenog na velebitskoj visoravni Vučjak bila ”rebra šira nego u najvećeg vola”. Taj iskaz, kojega sam prenio u napisu Pljačka ilirske baštine: U krađi kostiju drevnog diva s Velebita sudjelovali su i stranci!, ukazuje da su tamo pronađena rebra odgovarala čovjeku čiji je grudni koš bio približno dvostruko širi od onoga u današnjeg prosječnog čovjeka.

(* 8) Znanost i maštanje samo naoko ne idu ruku pod ruku. Istraživač koji ne zamišlja (izmišlja) moguće scenarije stvarnog događaja, koliko god se na prvu činili nevjerojatnim, tapka u mraku. Podaci dobiveni znanstvenim istraživanjem uobličavaju priču o događaju, koja teži njegovom istinitom prikazivanju. No isto tako već postojeće predaje, u kojima su povijesne činjenice tek prikrivene velom mašte, mogu - a i trebale bi - usmjeriti pozornost istinoljubivog istraživača ka otkrivanju tajni prošlosti.

Mjesne predaje iz Imotske krajine, koje se dotiču diva iz Glavine, shodno tome nesumnjivo bi mogle pripomoći u pronalasku daljnjih činjenica vezanih uz neobično otkriće divovskih kostiju u Gomili s početka 20. stoljeća. Istraživanje bi po pitanju toga pronalaska valjalo usmjeriti i ka mjesnim novinama, ukoliko su objavljivane u predmetnom razdoblju. U njima bi se možda mogla naći bilješka ili kratki izvještaj o raskapanju Gomile, ili neki drugi  podatak od koristi za rasvjetljavanje okolnosti ovdje predstavljenog otkrića u Glavini Donjoj. Možda i o tome što se dogodilo s kostima i lubanjom diva nakon što je gomila uništena.

(* 9) Osim 15-ak napisa iz pera Mate Puljka, koji je daleko najviše od svih posvećen istraživanjima ostavštine divova Imotske krajine, objavljenih na već spomenutim mrežnim stranicama Fondacija ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, dva napisa o nalazima kostiju tamošnjih divova objavio je i portal Budni Div. Riječ je o napisu slobodnog istraživača Domagoja Nikolića Nalazi divova i narodne predaje o divovima iz Imotske krajine te napis slobodnog istraživača Gorana Majetića Na lubanji diva u Lovreću ”biahu dva roga”.

* Napomena o autorskim pravima: Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]

Hrvoje Zrnčić prenio je svjedočanstvo svojega djeda Marijana Mamića o pronalasku posmrtnih ostataka diva u Gomili nedaleko Imotskog (Izvor: Facebook stranica Gljivarsko društvo Grljak Lič (post od 11. svibnja 2019.))

Hrvoje Zrnčić prenio je svjedočanstvo svojega djeda Marijana Mamića o pronalasku posmrtnih ostataka diva u Gomili nedaleko Imotskog (Izvor: Facebook stranica Gljivarsko društvo Grljak Lič (post od 11. svibnja 2019.))

Naselje Glavina Donja zapadno od Imotskog u kojoj je na samom početku 20. stoljeća u prapovijesnoj gomili otkopan kostur čovjeka divovskoga rasta (Izvor: Geoportal (geoportal.dgu.hr))

Naselje Glavina Donja zapadno od Imotskog u kojoj je na samom početku 20. stoljeća u prapovijesnoj gomili otkopan kostur čovjeka divovskoga rasta (Izvor: Geoportal (geoportal.dgu.hr))

Naslovnica knjige ”Istočno od Crnopca”, u kojoj je Hrvoje Zrnčić predstavio još jedno svjedočanstvo o otkriću divovskoga kostura, na visoravni Vučjak u jugoistočnom Velebitu (Izvor: Zelena knjižara (zelenaknjizara.net))

Naslovnica knjige ”Istočno od Crnopca”, u kojoj je Hrvoje Zrnčić predstavio još jedno svjedočanstvo o otkriću divovskoga kostura, na visoravni Vučjak u jugoistočnom Velebitu (Izvor: Zelena knjižara (zelenaknjizara.net))

Tematski povezane objave