Glagoljica u Vinici u Beloj Krajini u Sloveniji

Godina 1556. upisana je i glagoljicom iznad ulaza u kapelicu Sv. Katarine u kaštelu Vinica, u Beloj Krajini u Sloveniji, koji se nalazi uz lijevu obalu rijeke Kupe nedaleko od graničnog prijelaza Pribanjci - Vinica. (ČRT-FRT-LJUDI-EST)

Goran Majetić 03.07.2024. Pismo • Izvan Hrvatske


Na taj više nego zanimljiv kameni ulomak uputio me je dr. Janez Weiss iz Črnomlja, za što mu velika hvala - tim više što ovaj glagoljski napis nisam pronašao u hrvatskoj literaturi.

Uz godinu glagoljskim slovima uklesani su još i inicijali M.G., za koje dr. Weiss smatra da označavaju Mihaela Glavičiča, ondašnjeg župnika u Vinici.

O ovom "otkriću" odmah sam izvijestio predsjednika Društva prijatelja glagoljice (DPG) iz Zagreba (* 1), prof. dr. Darka Žubrinića, jednog od najvećih živih glagoljaša i svakako čovjeka koji desetljećima neumorno sakuplja i od zaborava otima glagoljašku baštinu.

Kaštel Vinica je danas privatni posjed u turističkoj ponudi, no dobrotom ljubaznih vlasnika načinjene su priložene fotografije.

Tomislav Beronić, slobodni istraživač, 25. lipnja 2024.

(* 1) Javna grupa na facebooku: Društvo prijatelja glagoljice - DPG - Zagreb.

* Napomena o autorskim pravima: Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]






Tematski povezane objave