Stećci

Na području današnje Bosne i Hercegovine i dijelovima okolnih država Hrvatske, Crne Gore i Srbije u prapovijesti bio je organiziran zgošćanski park. Nakon izgradnje dvije piramide kod današnjih Visokog i Zgošće i turisti su nahrupili. Danas je na tom području više parkova.

Goran Majetić 12.12.2023. Megaliti • Izvan Hrvatske
Stećci - Radimlja u Bosni i Hercegovini

Stećci - Radimlja u Bosni i Hercegovini

U kratkom prapovijesnom vremenu, kad je bilo toplije, i kad se često tražio dašak svježine, izgradnja piramida bila je moda, turistička atrakcija. U zgošćanskom parku turisti su mogli s vidikovaca gledati piramide, slušati njihovu svirku, po stazama i odmorištima razgledati popratne kamene izloške.

Prikazi na površinama stećaka pričaju o parku kao izletničkoj destinaciji: o piramidama; folklornim predstavama; uzgoju jelena i organiziranom lovu.

* Cjelovit napis, s priloženim crtežima i fotografijama: "Stećci" (preuzmi PDF). Ostale napise istoga pisca možete pogledati na mrežnim stranicama "Megaliti i hlađenje vjetra - Priča o prapovijesnoj svrsi megalita".

Davorin Vrbančić, inženjer strojarstva iz Zagreba, 17. listopada 2023.

* Napomena o autorskim pravima: Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]

Tematski povezane objave