Višetonska kamena škrinja iz Hrvatskog Blagaja

Ostaci Mravunčeva mlina na rijeci Korani nedaleko naselja Hrvatski Blagaj čuvaju ulomak višetonske kamene škrinje iz razdoblja antike.

Goran Majetić 29.03.2021. Škrinje • Središnja Hrvatska
Ulomak poklopca antičkog sarkofaga u suhozidu nekadašnjeg mlina (Foto: Biserka Beronić)

Ulomak poklopca antičkog sarkofaga u suhozidu nekadašnjeg mlina (Foto: Biserka Beronić)

Na priloženoj fotografiji obratite pozornost na krajnji kamen gore lijevo. To je ulomak poklopca antičkog sarkofaga. Narod toga kraja za takav kameni sarkofag najčešće rabi naziv škrinja. Da je riječ o spomeničkoj baštini iz vremena antike tvrdi i vrsni poznavatelj takvih spomenika, arheolog Domagoj Perkić iz Dubrovnika, koji je na širem karlovačkom području istraživao 1997-2001. godine.

Škrinja je izrađena u nekom od obližnjih kamenoloma, pretpostavlja se u 2. ili 3. stoljeću. Veličina ulomka je sljedeća: ”85” (dužina) x ”90” (širina) x 47 (visina) centimetara. Cjeloviti poklopac bio je i do nekoliko desetaka centimetara duži od pokojnika.

Ne zna se je li oštećen pri izradi ili je možda ipak korišten u nekropoli. No, dobro je poslužio vlasniku mlina čiji su kameni zidovi i danas svjedoci gradnje monolitim kamenim blokovima teškim u prosjeku 0,5-1 tone.

Masa cjelovitog poklopca sarkofaga bila bi oko 3,8 tona (puna širina mu je bila oko 160 cm, a pretpostavljena dužina oko 220 cm)! S prednje strane kamena, lijevo, viri "uho" (akroterij); poklopci sarkofaga, u pravilu rađeni kao krovići na dvije vode, imali su "uho" na svakom od 4 ugla.

Goran Majetić, 29. ožujka 2021.

* Napomena o autorskim pravima:
Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom
obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis
te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete
dobiti upitom na njegov
e-mail: [email protected]

Ostaci Mravunčeva mlina u sutjesci Korani nedaleko Hrvatskog Blagaja (Foto: Biserka Beronić)

Ostaci Mravunčeva mlina u sutjesci Korani nedaleko Hrvatskog Blagaja (Foto: Biserka Beronić)

Tematski povezane objave