Na Kiklopskim zidinama otkriven i svojevrstan megalitski dolmen

Na izuzetno zanimljivom mjestu, nedaleko naselja Štrepci u Bosanskoj Posavini, poznatom pod nazivom Kiklopske zidine po zadivljujućim megalitskim tvorbama, zaljubljenici u tamošnju tajanstvenu baštinu nedavno su otkrili i gradnju u obličju dolmena.

Goran Majetić 19.05.2024. Megaliti • Izvan Hrvatske
(Foto: Ivo Marić)

(Foto: Ivo Marić)

”Fotografije pronađene megalitske strukture ustupljene su na uvid dr. sc. geologije Goranu Glamuzini, koji je prije par godina bio aktivno uključen u medijsku promociju i proučavanje ovog vrijednog drevnog megalitskog lokaliteta (* 1). Nakon viđenog, složio se s mogućnošću i pretpostavkom kako, u najmanju ruku - svojim izgledom, oblikom, morfologijom i čitavim sklopom megalitskih blokova, koji su i vidljivo obrađivani s pravokutnim prijelazima i ravnim stranicama, ovaj strukturalni antropogeni spomenik bi se mogao uvelike okarakterizirati kao svojevrsni megalitski dolmen. Ili, pak, neka vrsta megalitskog altara , specijalnog postolja, megalitskog stola ili kao određeni bitni kultni kamen ravne gornje plohe”, istaknuo je u kratkome dopisu za portal Budni Div štovatelj i istraživač kulturno-povijesne baštine u okolici naselja Štrepci Ivo Marić.

Da li se ispod pokrovnog kamena krije kakva grobnica, pita se Ivo Marić, koja bi u tome slučaju nesumnjivo potvrdila pretpostavku da je ovdje riječ o megalitskom (nadgrobnom) dolmenu, za sada ostaje nepoznanica. Naposljetku zaključuje: ”No, s obzirom na očiti arhitekturni oblik ovaj kameni sklop možemo smatrati određenom vrstom megalitskog dolmena. I kao takav, on svojim privlačnim izgledom i upečatljivošću, može predstavljati jedan novi i vrijedni, iznova otkriveni, kulturno-turistički sadržaj čitavog ovog vrijednog lokaliteta.”.

Pripremio Goran Majetić, 19. svibnja 2024.

* Uredništvo portala Budni Div zahvaljuje Ivi Mariću na kratkom izvještaju o otkriću, popraćenom priloženim fotografijama, te želi istraživačima Kiklopskih zidina uspješan nastavak otkrivanja i proučavanja te jedinstvene spomeničke cjeline u Bosanskoj Posavini.

(* 1) Pogledajte napis: Geolog Goran Glamuzina o Kiklopskim stijenama: "Radi se o sprezi geologije i rada ljudskih ruku", kao i ostale priloge posvećene Kliklopskim zidinama u rubrici Megaliti.

* Napomena o autorskim pravima:
Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom
obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis
te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete
dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]

(Foto: Ivo Marić)

(Foto: Ivo Marić)

(Foto: Ivo Marić)

(Foto: Ivo Marić)

Tematski povezane objave