Gradina nad Neretvom - misterij predaka pokraj Krućevića

U sklopu druženja članova udruge PETKA Perunika s geologom dr. sc. Goranom Glamuzinom kroz projekt našeg autorskog filma "Gomila u zlatu" u ljeto 2023. godine snimili smo još jednu zanimljivu i prastaru gomilu / kultnu gradinu, koja se nalazi nad kanjonom Neretve iznad mjesta Krućevići.

Goran Majetić 18.09.2024. Gradine • Dalmacija
(Izvor: Udruga PETKA Perunika; Youtube (youtube.com))

(Izvor: Udruga PETKA Perunika; Youtube (youtube.com))


Gradina iznad Krućevića kultno je mjesto, ali i samo jedan lokalitet u moru tragova vremena u prostoru koji nas okružuje. Riječ je o vrsnim ritualnim i energetskim mjestima koja su u davnoj prošlosti vjerojatno igrala krucijalnu ulogu u određivanju smjera života ljudi koji su živjeli u skladu s prirodom te su, sudeći po položaju gradnje takvih mjesta, odlično poznavali svemirske cikluse.
Položaj ove gradine dominira prostorom iznad kanjona Neretve pružajući nezaboravan pogled na našu riječnu ljepoticu.

Prema geologu Goranu Glamuzini ova gradina bila je također sakralno-ritualnog karaktera, a danas spada u red lijepo očuvanih proto-piramidalnih struktura.

Prezentator priče o krućevićkoj gradini, Goran Glamuzina, geolog je i veliki i strastveni proučavatelj kamene ilirske ostavštine i megalitskih spomenika na prostorima Hercegovine te pozitivni promotor zapostavljene i nepoznate megalitske baštine prapovijesnih vremena. On je osoba koja posljednjih petnaest godina na svjetlo dana iznosi podatke o onome što je zaraslo, zaboravljeno, uništeno, ali itekako prisutno u našem podneblju, a to je megalitska kulturna baština, oživljujući tako njen ispravni i zasluženi značaj.

U tijeku ove godine dodatno smo snimili neke prizore dronom kako bi se i vizualno dobila slika veličanstvenosti ove gradine i krajolika oko nje.

Uživajte u videu i svakako posjetite Goranov blog Megaliti Hercegovine gdje on iscrpno prezentira megalitsku baštinu objedinjujući kilometre i kilometre terenskog rada i obilazaka lokaliteta gdje ljudska noga rijetko kroči i koji su toliko nepoznati, zarasli i skriveni, i koji vape jezikom predaka da ih instaliramo u svijest.

Tu je i njegov youtube kanal: Megaliti Hercegovina.

Udruga PETKA Perunika, 13. rujna 2024.

* Video s popratnim opisom objavljen je youtube kanalu Gorana Glamuzine Megaliti Hercegovina 13. rujna 2024.

Tematski povezane objave