Otkriven stećak u Bjelopolju na području Gornje Ploče

U zaselku Bjelopolje, na području Gornje Ploče u sjeveroistočnom dijelu Ličkoga polja oko izvorišnog toka rječice Jadove (zvane i Jaruga), prigodom istraživačkog obilaska otkriven je stećak nezabilježen u povijesnim izvorima i nepoznat povijesno-arheološko-konzervatorskoj struci (* 1).

Goran Majetić 02.06.2023. Stećci • Lika i Velebit
Stećak - ploča uz crkvinu hrama (crkve) Sošestvija Svetog Duha na Apostole u Bjelopolju (Foto: Martina Majetić)

Stećak - ploča uz crkvinu hrama (crkve) Sošestvija Svetog Duha na Apostole u Bjelopolju (Foto: Martina Majetić)

Zaselak Bjelopolje smješten je na zaravni u jugoistočnom, rubnom dijelu Gornje Ploče, između brijegova Debeljača (820 m.n.v.) na jugozapadu i Gostuša (931 m.n.v.) na istoku. Zaselak se nalazi nedaleko križanja suvremene ceste koja iz Udbine vodi do naplatne postaje auto-ceste Zagreb - Split u Gornjoj Ploči sa cestom koja sjeveroistočnim rubom Ličkoga polja vijuga, od Vrebca preko Mogorića, u smjeru Lovinca. Bjelopolje je od središta općine Lovinac, kojoj pripada kao uprava jedinica, udaljeno tek nešto više od 4 kilometra sjevernije.

U istočnome dijelu zaselka, oko stotinu metara od desne obale Jadove, ali i oko 30-ak metara od asfaltne ceste koja vodi do suvremenog mjesnog groblja, nalazi se brežuljak koji se uzdiže iznad ravnice svega oko 5 metara. U središnjem dijelu toga uzvišenja ruševni su ostaci crkve. Riječ je o ostacima pravoslavnog hrama (crkve) Sošestvija (Silaska) Svetog Duha na Apostole, sagrađenog 1719. godine. U Drugome svjetskom ratu, 1943. godine, hram je miniran, a gotovo u potpunosti srušen je 1949. godine. Kamen iz ruševine većinom je iskorišten za neke druge gradnje. Sačuvan je tek donji dio zvonika s ulazom u hram, dok se od crkvene lađe i svetišta naziru tek temelji. Hram se okvirno pružao u smjeru zapad - istok, uz otklon crkvene lađe prema jugu za oko 20 stupnjeva.

Hram Silaska Svetog Duha najvjerojatnije je sagrađen na mjestu srednjovjekovne crkve, za koju se ne zna kojemu svecu je bila posvećena. Ta prva crkva zacijelo je srušena tijekom provala Turaka u Liku, vjerojatno krajem 15. ili početkom 16. stoljeća. Srednjovjekovno naselje, čija je to župna crkva bila, zvalo se Novaci ili Novaki. Tim područjem, do turskoga osvajanja Like 1527. godine, upravljali su krbavski knezovi Kurjakovići, iz jednog od ogranaka starohrvatskog plemena Gusića.

Crkvinu u Bjelopolju obišao sam 28. svibnja ove godine u društvu slobodnog istraživača, planinara i pisca Faruka Islamovića, pisca, fotografa i planinara Nikole Cetine (* 2) te supruge Martine, kojima zahvaljujem na svesrdnoj suradnji pri istraživanju (zapažanju, mjerenju, fotografiranju, bilježenju, ...). Tijekom istraživačkog izleta, u Bjelopolju namjeravali smo razgledati tek kameni prijelaz preko rječice Jadove. No, kako zbog visokog vodostaja u dolasku nismo zamijetili kamenje u koritu preko kojega stanovnici prelaze rječicu, produžili smo cestom prema mjesnom groblju. Stigavši do njega, okrenuli smo se i na povratku pažljivije motrili ulijevo kako bi ugledali ”most” preko Jadove. Prije nego li smo stigli u ravninu s tim kamenim prijelazom zapazio sam usred livade, niti 15 metara daleko od ceste, visok uspravljen kamen.

Skrenuo sam na njega pozornost i suputnicima te smo zaustavili automobil i uputili se promotriti neobičan osamljeni monolit. Ispostavilo se da je monolit, koji se s ceste doimao stupom ili gredom, zapravo - uspravno postavljena nadgrobnica izrađena iz vapnenačke stijene. Kada smo mu prišli, vidjeli smo da je riječ o pločastom stećku. Pri vrhu gornje ili ”krovne” stranice (”lice”) uklesana su dva križa (krsta), od kojih je onaj  bliži vrhu ploče nešto veći (* 3). Visina stećka iznad livade iznosi 140 centimetara. Ploča nadgrobnice široka je pri dnu 70 centimetara, dok je u vršnom dijelu 15-ak centimetara uža. S donje ili stražnje strane (”naličje”) ploča nije obrađena klesanjem, već je stijena iz koje je stećak izrađen ostavljena kakva je nađena u prirodi. To je bio učestao pristup pri oblikovanju stećaka u Lici i velebitskom Podgorju. Uz osnovanu pretpostavku da je bar četvrtinom visine ukopan u zemlju, cjelovit stećak - ploča dugačak je najmanje 175 centimetara. Uz osamljeni stećak, koji strši iz livade poput stupa, raste mladi hrast, drvo kojemu se u dinarskim krajevima od davnina pripisuje svetost.

Uspravljeni stećak okrenut je ”licem” prema jugoistoku. Nagnut je oko 20 stupnjeva prema sjeverozapadu. Izvorno je gotovo sigurno ukopan u uspravnom položaju, a njegova ukošenost ukazuje da je postavljen poodavno. Na znatnu starost stećka upućuje i njegov, već spomenut, ”amorfan” oblik, kao i znatna istrošenost ”lica” nadgrobnice. Izloženost ”lica” stećka približno ka jugoistoku poklapa se sa smjerom pružanja srušenoga hrama u Bjelopolju, a za pretpostaviti i srednjovjekovne crkve koja mu je prethodila. Bjelopoljski stećak udaljen je od spomenute crkvine jedva 50 metara. Da se u svojevrsnom ”zaleđu” toga stećka nalazi crkvina, upozorio nas je Nikola Cetina. Nije nam to trebao dva puta isticati; po razgledavanju stećka uputili smo se i u pregled crkvine.

Prvo na što smo naišli u visokoj travi, oko neznatnih ostataka svetišta srušenog hrama Sošestvija Svetog Duha na Apostole, bilo je nekoliko kamenih nadgrobnica. Za razliku od stećka na obližnjoj livadi, sa suprotne strane ceste, nadgrobnice uz srušenu crkvu su polegnute. Gornjim rubom te pravokutne ploče, a čini se i jedna kvadratna, gotovo su posve utonule u zemlju. Na dijelu nadgrobnica uočljivi su samo klesanjem izrađeni reljefi, dok su na ostalima istaknuti natpisi na ćirilici. Nismo uspjeli uočiti niti jednu godinu, posvećenu rođenju i smrti pokojnika. S obzirom na kakvoću ploča, pravilnost njihove izrade (ravne stranice, blago izdignut rub, ...) te prisustvo plitkih reljefa s lijepo klesanim motivima, kao i ćirilićnih natpisa izrađenih u usporednim redovima, te nadgrobnice nesumnjivo su izrađene u novije doba, negdje između 18. i početka 20. stoljeća.

Prisutnost nadgrobnica oko svetišta hrama Sošestvija Svetog Duha na Apostole svjedoči da je tu bilo groblje stanovništva koje se na područje današnjeg Bjelopolja doselilo nakon oslobođenja Like od turske vlasti 1689. godine. Stećak - ploča na obližnjoj livadi, kojega su sačuvali vjerojatno upravo novi žitelji doline, posljednji je, pak, trag još starijega groblja na istome mjestu, na kojemu su sahranjivani žitelji u srednjem vijeku. Sačuvan stećak predstavlja uistinu neobičan nadgrobni spomenik, čija posebnost je naglašena novim mjestom na koje je izmješten s groblja na crkvini, kao i novim položajem u kojem opstaje u svojoj izdvojenosti i usamljenosti na livadi. Valja istaknuti da se nalazi podalje čak i od staze kojom su stanovnici Bjelopolja s lijeve obale Jadove prilazili nekadašnjim crkvama, od kamenog prijelaza preko rječice.

Povod i razlog (ili njih više) prenošenja toga stećka - ploče na sadašnje mjesto i postavljanja te izvorno ležeće nadgrobnice u uspravan položaj tek valja dokučiti (* 4). Postavljanje stećka pri njihovom izmještanju u uspravan položaj nije inače rijetkost u Lici. Upravo s takvim pristupom susreo sam se obilazeći neke tamošnje stare crkvine, primjerice baš u predjelu bliskom Gornjoj Ploči: podno Popovića gradine nedaleko Mogorića i podno brijega - gradine Stražbenice u Vrebcu, gdje je dio premještanih stećaka osovljen. Kako god bilo, i ti primjeri u konačnici govore o poštovanju prema nasljeđu predaka. Pri tome vrijedi podsjetiti da su i stanovnici pridošli u Liku krajem 17. i početkom 18. stoljeća, u zavičajima koje su prethodno napustili (Dalmacija, Hercegovina, Bosna, ...) također baštinili kulturu stećaka.

Tko god da je izdvojio stari stećak s crkvine u Bjelopolju i produžio mu ”život” na novome mjestu i u novoj ulozi, nama nepoznatoj, sačuvao je vrijedan djelić kulturno-povijesne baštine toga kraja. Ta je vrijednost time veća zna li se da je većina stećaka u Lici nepovratno uništena. Stećak iz Bjelopolja, dapače, predstavlja ugodno iznenađenje po pitanju opstanka takve vrste ličkih spomenika. Od strane povijesno-arheološko-konzervatorske struke za očekivati je da ne samo uvrsti ovaj spomenik na popis zaštićene baštine, već i da ga čim prije obnovi i time ”pomladi” i istakne u prostoru. Ponajprije bi mu valjalo iščistiti površinu, naglasiti uklesane križeve i učvrstiti ga ponovno u uspravom položaju. Na odmet ne bi bilo niti postavljanje putokaza za pristup stećku i ploče s osnovnim podacima o podrijetlu spomenika i njegovom značenju. A da o nastavku istraživanja stećka i ne govorim ...

Goran Majetić, slobodni istraživač, 2. lipnja 2023.

(* 1) Negdje na području Gornje Ploče nalazilo se naselje i u doba rimske uprave u Lici. Groblje njegovih stanovnika možda se nalazilo upravo na crkvini u današnjem Bjelopolju. S nepoznatog(ih) mjesta iz Gornje Ploče potječe, naime, nekoliko ulomka rimskih svjetovnih i  nadgrobnih spomenika. Tri od njih pronađena su na spomenutoj crkvini (u crkvi i kraj nje).

Prvi zapis o nekom spomeniku iz Bjelopolja donio je školski nadzornik Vojne krajine Franjo Julije Fras (1794-1868.; Franz Julius Fras) u djelu ”Vollständige Topographie der Karlstädter Militärgrenze” (”Topografija Karlovačke Vojne krajine”), objavljenom 1835. u Zagrebu. U dijelu posvećenom Ploči kod Lovinca istaknuo je: ”U grkonesjedinjenoj crkvi nalazi se zanimljiv kamen, ali bez natpisa.”. Iz njegove oskudne bilješke nejasno je o kojoj vrsti spomenirka se radi te potječe li iz rimskoga doba.

Dva spomenika iz crkve u Bjelopolju otprilike u isto vrijeme, u prvoj polovici 1830-ih, zabilježio je i vojni časnik, sakupljač starina i umjetnina te muzealac Mijat Sabljar (1790-1865.) iz Zagreba. Na osnovu njegovih rukopisnih bilješki, spomenike je javnosti prvi predstavio pruski pisac i pravnik Johann Daniel Ferdinand Neigebau(e)r (1783-1866.), 1851. u djelu ”Die Süd-Slaven und deren Länder in Beziehung auf Geschichte, Cultur und Verfassung” (”Južni Slaveni i njihove zemlje s gledišta povijesti, kulture i prava”). U poglavlju ”Das alte Liburien und Japydien und das jekige Militair - Croatien” (”Drevna Liburnija i Japodije i suvremena Vojna Hrvatska”), spominjući Ploču izvještava o spomeniku nepoznate vrste s djelomično čitljivim napisom te o ulomku kamene žare (urne) s reljefom. Oba spomenika vjerojatno su bila uzidana u tamošnju crkvu.

Njemački povjesničar, epigrafičar i pravnik Theodor Mommsen (1817-1903.), 1873. u 3. svesku djela ”Corpvs inscriptionvm Latinarvm” (”Zbirka latinskih natpisa”), prenosi na osnovu navoda prethodnika, u cjelini pod naslovom ”XXVII. IAPYDIA INTER HADRAM ET ARVPIVM.” (”27. Japodija između Hadrama i Arupija”), samo spomenik koji je imao natpis, pod rednim brojem 2995.

Austrijski arheolog i povjesničar Karl Patsch (1865-1945.), 1900. u knjizi ”Die Lika in romischer zeit” (”Lika u rimsko doba”) izvještava o istim nalazima, s time da pretpostavlja da su jedan od spomenika zapazili i Franjo Julije Fras i Mijat Sabljar, i to vjerojatno ploču na kojoj je bio spomenuti natpis, a kojega Karl Patsch više nije mogao zamijetiti. Karl Patsch, osim toga, izvještava o još jednom spomeniku iz Gornje Ploče: ”Na jedno drvo naslonjen je poklopac velike žare u obliku krova.”. Danas se taj poklopac smatra nestalim. I za ulomak kamene žare, koja je služila kao škropionica u crkvi Sveti Mihovil u nedalekom Lovincu, pretpostavio je da bi možda mogla potjecati iz Gornje Ploče ili obližnjeg Komića.

Arheologinja Tatjana Kolak (1970.) iz Muzeja Like Gospić, u radu ”Arheologija lovinačkog prostora”, objavljenom u glasilu ”MemorabiLika”, broj 3 iz 2020., u izdanju Državnog arhiva u Gospiću i Sveučilišta u Zadru, pozivajući se na zapise navedenih istraživača, navodi ta 3 ulomka iz rimskoga doba pronađena na crkvini u Gornjoj Ploči. Spominje, međutim, da sa ”šireg lovinačkog područja ili možda Gornje Ploče potječe nadgrobna stela” iz razdoblja rimske uprave u Lici. Stela je danas izložena u prostoru Arheološkog odjela Muzeja Like u Gospiću. U donjem dijelu stele djelomično se sačuvao uklesan reljef, dok ”u gornjem dijelu s natpisnim poljem, stela je oštećena te je sam natpis nečitljiv”. U popratnoj bilješci dodaje da su ta oštećenja nastala ”ručnom pilom i klesanjem ćiriličnog natpisa u pokušaju sekundarnog korištenja u funkciji nove nadgrobne ploče”. Naposljetku, Tatjana Kolak iznosi pretpostavku da Frasov ”zanimljiv kamen” ... možda se odnosi upravo na ovu nadgrobnu stelu”.

U spomenutim radovima navode se, dakle, nalazi rimskih spomenika iz Gornje Ploče, dok o nadgrobnim pločama nalik na stećke nema spomena. Arheološka istraživanja na crkvini u Bjelopolju, koja bi mogla potvrditi ili opovrgnuti postojanje građevina iz rimskoga doba, a moguće i ponuditi otkriće još ponekog starovijekovnog (stele, urne, sarkofaga, ...) ili srednjovjekovnog spomenika (stećak, ulomak pletera, ...), nisu provedena.

(* 2) Nikola Cetina rođen je u selu Vrebac nedaleko Gospića u Lici. Djetinjstvo i mladost proveo je u više gradova u Hrvatskoj, a većinu radnoga vijeka do umirovljenja u Zagrebu. S Farukom Islamovićem surađuje od 2019. u pripremi fotoreportaža za časopis ”Meridijani”. Objavio je monografiju ”Otoci pravoslavlja u katoličkom moru - Crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj”. Monografija je nastala objedinjavanjem niza napisa koje je objavljivao u časopisu ”Identitet” od 2006. Objavljena je 2014. u nakladi Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba.

(* 3) Zbog istrošenosti površine stećka, uklesanim križevima nije lako odrediti izvorni oblik. Nezahvalno je nagađati kada su prikazi križeva mogli biti uklesani te na osnovu njihovog oblika određivati starost stećka. Križevi spadaju među drevno znamenje, iz vremena prije kršćanstva. U slučaju stećka iz Bjelopolja, vjerojatno se ipak radi o kršćanskom nadgrobnom spomeniku, s groblja uz srednjovjekovnu kršćansku crkvu.

Prema izgledu koji se nazire čini se da donji i manji križ odgovara jednostavnom grčkom križu. Riječ je o starodrevnom obliku križa s jednakim krakovima, koji je bio u širokoj upotrijebi u vrijeme ranog kršćanstva. Gornji i veći križ možda odgovara štokastom križu. To je vrsta križa s jednakim kracima, koji se završavaju malim prečkama.

Obje ove vrste križeva zamijetila je, uz još neke obične križeve, uklesane na mirilima u južnovelebitskom Podgorju profesorica hrvatskog jezika i književnosti te povijesti umjetnosti Mirjana (Mira) Trošelj (1949.) iz Zagreba, podrijetlom iz Starigrada Paklenice. Predstavila ih je u radu ”Natpisi i likovni prikazi na velebitskim mirilima”, objavljenom 2010. u zbirci radova ”Studia Mythologica Slavica - Supplementa”, pod nazivom ”Mirila - kulturni fenomen”. Nakladnik izdanja je Inštitut za arheologijo - Znanstvenoraziskovalni center (ZRC) Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) i Založba ZRC-a iz Ljubljane.

(* 4) Jedan od mogućih razloga za postavljanje ovog stećka (ali i nekih drugih u Lici) na sadašnje mjesto, i to u položaj stupa ili grede, naslutio je čitatelj portala Budni Div, u osvrtu na jedan drugi napis objavljen na istome portalu, ”Prapovijesne” grede ili kukovi u Javorovici”. Premda se navedeni napis odnosi na prirodne stijene koje su mještani Javorovice dopremili u zaselak i postavili poput greda, slažem se s osvrtom Đorđa Ljubičića: ”Oduvijek sam smatrao stećke nekom vrstom akupunkture u prostoru.”.

Premda u ovome napisu stećak iz Bjelopolja uobičajeno ističem kao nadgrobnicu, valja napomenuti da se, kao i u slučaju dijela drugih stećaka (i ne samo u Lici), radi samo o pretpostavci. Provedeno je izuzetno malo arheoloških iskapanja ispod stećaka u Lici, primjerice u Podumu kod Otočca, Podudbini i podno Stražbenice u Vrebcu, koja su potvrdila ukope pokojnika ispod velikih kamenih ploča ili sanduka. Premda je osnovano pretpostaviti da su u znatnom broju slučajeva stećci uistinu vezani uz nekropole, isto je tako moguće da se nije pod sve stećke pokapalo. Ili su pod neke od stećaka možda ukopi izvršeni naknadno, s većim ili manjim odmakom od vremena njihove izrade i smještanja u prostoru? Shodno tome, neki stećci izvorno možda i nisu imali ulogu nadgrobnica.

* Napomena o autorskim pravima: Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]

Nikola Cetina, podrijetlom Ličanin, uz novopronađeni stećak na području Gornje Ploče, čija puna dužina iznosi oko 175 centimetara (Foto: Goran Majetić)

Nikola Cetina, podrijetlom Ličanin, uz novopronađeni stećak na području Gornje Ploče, čija puna dužina iznosi oko 175 centimetara (Foto: Goran Majetić)

Položaj crkvine i suvremenog groblja u Bjelopolju (Izvor: Geoportal (geoportal.dgu.hr))

Položaj crkvine i suvremenog groblja u Bjelopolju (Izvor: Geoportal (geoportal.dgu.hr))

Faruk Islamović pregledava uklesano znamenje križeva na bjelopoljskom stećku (Foto: Goran Majetić)

Faruk Islamović pregledava uklesano znamenje križeva na bjelopoljskom stećku (Foto: Goran Majetić)

Spoznaje o stećku valja zabilježiti i olovkom i kamerom (Foto: Nikola Cetina)

Spoznaje o stećku valja zabilježiti i olovkom i kamerom (Foto: Nikola Cetina)

Uz osamljeni stećak, koji strši iz livade poput stupa, raste mladi hrast, drvo kojemu se u dinarskim krajevima od davnina pripisuje svetost (Foto: Goran Majetić)

Uz osamljeni stećak, koji strši iz livade poput stupa, raste mladi hrast, drvo kojemu se u dinarskim krajevima od davnina pripisuje svetost (Foto: Goran Majetić)

Martina Majetić uočila je nešto zanimljivo u podnožju kamenoga spomenika ... (Foto: Goran Majetić)

Martina Majetić uočila je nešto zanimljivo u podnožju kamenoga spomenika ... (Foto: Goran Majetić)

... a to je zelena gušterica, kojoj podnožje starinskog stećka služi kao obitavalište (Foto: Martina Majetić)

... a to je zelena gušterica, kojoj podnožje starinskog stećka služi kao obitavalište (Foto: Martina Majetić)

Pri vrhu ”lica” stećka u Bjelopolju uklesana su dva križa (Foto: Goran Majetić)

Pri vrhu ”lica” stećka u Bjelopolju uklesana su dva križa (Foto: Goran Majetić)

Faruk Islamović i Martina Majetić u istraživanju novijih nadgrobnica na crkvini u Bjelopolju (Foto: Goran Majetić)

Faruk Islamović i Martina Majetić u istraživanju novijih nadgrobnica na crkvini u Bjelopolju (Foto: Goran Majetić)

Jedna od novovijekih kamenih nadgrobnica uz svetište crkve Sošestvija Svetog Duha na Apostole s  zanimljivim reljefnim prikazom (Foto: Goran Majetić)

Jedna od novovijekih kamenih nadgrobnica uz svetište crkve Sošestvija Svetog Duha na Apostole s zanimljivim reljefnim prikazom (Foto: Goran Majetić)

Na mjestu hrama Sošestvija Svetog Duha na Apostole posve razrušenog 1949. godine, najvjerojatnije se već u srednjem nalazila kršćanska crkva okružena grobljem (Foto: Goran Majetić)

Na mjestu hrama Sošestvija Svetog Duha na Apostole posve razrušenog 1949. godine, najvjerojatnije se već u srednjem nalazila kršćanska crkva okružena grobljem (Foto: Goran Majetić)

Kameni prijelaz preko rječice Jadove kojim su vjernici prilazili srednjovjekovnoj, a kasnije i novovijekoj crkvi u Bjelopolju (Foto: Goran Majetić)

Kameni prijelaz preko rječice Jadove kojim su vjernici prilazili srednjovjekovnoj, a kasnije i novovijekoj crkvi u Bjelopolju (Foto: Goran Majetić)

Vesela družina na istraživačkom zadatku 28. svibnja 2023. godine (Foto: Nikola Cetina)

Vesela družina na istraživačkom zadatku 28. svibnja 2023. godine (Foto: Nikola Cetina)

Tematski povezane objave