Špilja i vidikovac Šupljača

Nakon što smo kroz prethodne objave obišli izvor Jadove, uznemirili gavrane na Štulića kulini, napili se vode iz Vodene špilje i skakali po kamenim prijelazima preko rijeke, u ovoj objavi otkrivamo "2 u 1", špilju i vidikovac Šupljaču.

Goran Majetić 02.10.2022. Utvrde • Lika i Velebit
Šupljača je špilja sa dva ulaza.

Šupljača je špilja sa dva ulaza.

Oko srednjeg toka Jadove natiskalo se dosta niskih kamenih uzvišenja među kojima mnogi na vrhu imaju tragove ljudskog djelovanja. Sva uzvišenja su zanimljiva, sva su lako dostupna i gotovo sva imaju neobično oblikovan vršni dio koji budi maštu.

Obilazeći Jadovu, slušamo priče domaćih ljudi i shvaćamo da Šupljaču, jedno od tih uzvišenja, svakako moramo posjetiti. U selu Pavlovcu, staza prema vrhu počinje okomito od asfaltne ceste Gornja Ploča - Barlete - Gospić. Već nakon 50 metara laganog uspona po travnatoj stazi, pred nama se ukazao lučni otvor špilje.

Ulazimo unutra i iznenađenje, niti 20 metara dalje vidim sličan lučni otvor na suprotnoj strani. Špilja je prolazna, vrh brda je šupalj pa je tako nastao naziv Šupljača. Prirodna, prilično prostrana dvorana, sa dva velika ulaza i puno svjetla ostavlja bez daha. Kakav prirodni fenomen, a nepoznat!

S nama je Branko, jedan od rijetkih mlađih stanovnika ovog kraja, koji nas doslovce zatrpava s informacijama i pričama. Skoro sve što smo ga pitali, dobili smo odgovor. Pokazuje nam gdje su se kao djeca igrali u špilji, tajne prolaze, kameni tobogan, ostatke nekakvog srednjovjekovnog zida, ...

Izlazimo na drugi izlaz te se kratko uspinjemo na vršni plato. Navodno je nekada davno na vrhu stajala kula Pavlovac no osim ravnog tla i onog tajanstvenog zida, dole u špilji, drugih tragova nema.

S platoa pogled od 360 stupnjeva. Ako vas put nanese u ovaj kraj obavezno ponesite stolicu na rasklapanje, dvogled i nešto za gricnuti. Jamčim da ćete ostati na Šupljači satima.

Pogled obuhvaća cijelo Ličko polje, brdo Zir, Velebit od Svetog brda na jugu sve do Rožanskih kukova na sjeveru. Oko Jadove ćete vidjeti brojna kamena uzvišenja, mističnu Stražbenicu u obliku piramide, gorje Vrebačka staza sa travnatim vrhom Velika Lisina, a na istoku će svakog istinskog planinara privući neobični oblik potpuno nepoznatog vrha Troura (1234 m).

Sjedimo na vrhu, uživamo u pogledu, a samo nekoliko metara ispod naših nogu nalazi se prostrana špilja. Zanimljiv osjećaj. Ako ne vjerujete meni, možda ćete vjerovati putopiscu Dragutinu Hircu koji je ovim krajem prošao pod kraj 19. stoljeća i koji je o Šupljači zapisao: "Na skoro se primakosmo k vrhu pred kojim sam od čuda sustao, jer do sada što takova još nisam vidio.".

U slijedećoj objavi ćemo posjetiti brdo Stražbenica, jedno od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Lici iz vremena ilirskog plemena Japoda.

Faruk Islamović, 26. svibnja 2021.

* Pogledajte prethodne napise o prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini uz rijeku Jadovu: Izvor rijeke Jadove, Štulića kula, Kameni prijelazi preko Jadove i Vodena špilja.

* Napomena o autorskim pravima: Za objavljivanje napisa ili
njegovog dijela, isključivo u izvornom obliku i uz navođenje izvora -
portala Budni Div, linka na izvorni napis te imena i prezimena pisca,
potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov
e-mail: [email protected]

U Šupljači.

U Šupljači.

Ostaci srednjovjekovne utvrde.

Ostaci srednjovjekovne utvrde.

Pogled na Šupljaču.

Pogled na Šupljaču.

Pogled na Zir i Južni Velebit.

Pogled na Zir i Južni Velebit.

Ulaz u Šupljaču.

Ulaz u Šupljaču.

Tematski povezane objave