Velebitski bunar Pištetak s pisanim kamenom

Na Velebitu je puno većih, ljepših i značajnijih bunara, no bunar Pištetak ima ugrađen pisani kamen, ne toliko star, ali o njemu nema nijednog zapisa. Bunar se nalazi nedaleko nekadašnjeg zaselka Gornji Bileni (oko 720 m.n.v.), koji se smjestio zapadno od asfaltne ceste koja se s prijevoja Alan spušta do Jadranske magistrale te naselja i luke Jablanac na morskoj obali. Točnije, bunar Pištetak smješten je uz put koji s Gornjih Bilena silazi u velebitsko Podgorje.

Goran Majetić 05.11.2021. Bunari • Lika i Velebit
Bunar Pištetak zapadno od napuštenog zaselka Gornji Bileni

Bunar Pištetak zapadno od napuštenog zaselka Gornji Bileni

Gornji Bileni nalaze se u podnožju Bilenske glavice, skriveni u šikari između prastarih, odavno osušenih hrastova. Iako se nalaze u neposrednoj blizini ceste, u selu nije ostala ni jedna kuća pod krovom. Ispod kuća vide se njihove još uvijek većim dijelom travnate ograde, a još zapadnije vidi se i Dujovac, kamenit dolac okružen glavičicama, položajem i izgledom nalik na sjeverniji Kramarkovac. Jedno od meni najdražih otkrića nalazi se baš tu, na glavici ispod Dujovca - Bunarić s bistrom vodom (* 1).

Sav prostor između Dujovca i Trolokvi neprohodna je zaravan prepuna šikarom zaraslih škrapa (stijenje s brojnim kamenicama odvojeno uskim prolazima). Preko Dujovca vodio je jedan od puteva kojim su Bileni iz podgorskih zaselaka Vodnići i Kurjaci te Baričevići iz zaselka Turkesići izlazili na Pode.

Put vodi na najniži, primorski izlaz iz dolca (odmah zatim je križanje gdje se desno odvaja put kojim su Dragičevići iz Jezera izlazili na njihov Pod) pa se u zavojima spušta niz Malo i Veliko ždrilo, gotovo u rangu puta preko Turskih vrata, i izlazi na alansku cestu kod Rokinova guvna, odvojka ceste prema Dušikravi.

Desetak minuta prije silaska na cestu, u zavoju staze nalazi se, po navodu kazivača, ”turski” (* 2) bunarić zvan Pištetak (Marija Miškulin rođ. Dragičević iz Zavratnice kaže Prištetak, a Dragutin Dragičević iz Jezera Prštetak), kako piše na kamenu uz vodu. Po izgledu i sadržaju uklesanog natpisa vjerojatno je 1898. godine “zapovidajući g. lugar Ivan Dragičević” obnovio bunar o državnom trošku.

Vitomir Cerovac, 2008. (* 3)

(* 1) Spomenuti Bunarić nalazi se na terasi Podova zapadno od Gornjih Bilena, na primorskom rubu Dujovca, odakle put silazi u Podgorje.

(* 2) Pridjev "turski" koristio se među Podgorcima, kao i pridjev "grčki", za bunar koji se već tu nalazio u vrijeme doseljenja Bunjevaca u 17. stoljeću.

(* 3)
Vitomir Cerovac bilješku o bunaru Pištetak izvorno je objavio u okviru napisa "Alan - Jablanac (cestom)", na mrežnim stranicama Kramaruša.

Iako je spomenuti napis objavio već odavno, upravo sad - kad se na portalu Budni Div govori o Pištetku - javio mu se Dragutin Dragičević iz Jezera koji mu je poslao ispravku: "Svi mi u Podgorju imamo usmeno nasljeđe i nazivi se razlikuju "od kuće do kuće". Ono što mi je u uhu kao strano jest naziv "Pištetak", a odnosi se na dio puta, staze i bunar koji vodi od Roknova guvna prema Padežima. Naime, taj dio je u Jezeru, a i šire poznat po nazivu Prštetak.".

Kamen s uklesanim natpisom koji čuva spomen na obnovu bunara s kraja 19. stoljeća

Kamen s uklesanim natpisom koji čuva spomen na obnovu bunara s kraja 19. stoljeća

Tematski povezane objave