"Črte i rezi" Črnorizca Hrabra

Čak i vrlo površnim pogledom na glagoljicu lako se uočava da većina glagoljskih slova ima uz crte i zatvoreni dio tzv. "oko" što ovo pismo čini posebnim i prepoznatljivim. Dakle crte i "oka".

Goran Majetić 16.08.2024. Pismo • Dalmacija


Dajem si za pravo protumačiti da je Črnorizac Hrabar svojom čuvenom frazom "črte i rezi" pokušao opisati crte i "oka" glagoljskih slova. Jer, kad bi u glatku koru bukve ili nekog drugog drveta urezivali znakove "oka" bi lako otpala i zapis bi izgledao baš kao crte i urezi.

Ovo obrazloženje je puno jednostavnije od onoga dr. Franje Račkog na str. 42. knjige "Pismo slovjensko" prema kojemu su Slaveni "črtama" brojali, a "rezima" gatali prije negoli su ih Sveta Braća opismenili.

Vrlo je zločesto od dr. Franje Račkog što odvaja riječi "čitahu i gatahu", a već u zonu pokvarenosti ide to što je riječ "čitahu" promijenio u "brojati" i time postavio tezu tvrdnje da su Slavenima "črte" bile za brojanje, a "rezi" za gatanje. Smatram da je dr. Franjo Rački potpuno NAMJERNO degradirao "črte i reze" kao pismo, prikazao Slavene kao one koji ne znaju čitati i pisati već tek brojati i gatati s konačnim ciljem uvođenja Ćirila i Metoda na velika vrata kao prosvjetitelje SVIH Slavena, dakle i Hrvata s kojima Sveta Braća kao niti njihovi učenici nisu imali nikakvih dodira. Svi povijesni dokazi i tragovi pokazuju da su se hrvatska kultura i vjera razvijale potpuno neovisno o narodima među kojima su djelovali Sveta Braća i njihovi učenici.

I za kraj ovog posta donosim rezultat jednog malog pokusa. Dakle, potaknut "motom" glagoljice: "Ja na bukvi znanje pišem" osobno sam iskusio urezivati glagoljska slova u koru drveta (u nedostatku bukve poslužio sam se grabom) te na takav način ispisao:

NAŠE PISMO

Pokušajte sami doživjeti koliko je zahtjevno "na bukvi znanje pisati", no budite ekološki odgovorni kao i ja i to ne činite na živom drvetu već na kori cjepanice.

Zanima me Vaše mišljenje: da li bi ga, da je imao priliku vidjeti moj zapis kori drveta, Črnorizac Hrabar opisao kao "črte i rezi"?

Tomislav Beronić, slobodni istraživač, 2. siječnja 2024.

* Pogledajte i ostale napise Tomislava Beronića posvećene istraživanju starosti i izvornosti glagoljice u rubrici Pismo.

* Napomena o autorskim pravima: Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]

U koru grabove cjepanice Tomislav Beronić urezao je glagoljički natpis NAŠE PISMO (Foto: Tomislav Beronić)

U koru grabove cjepanice Tomislav Beronić urezao je glagoljički natpis NAŠE PISMO (Foto: Tomislav Beronić)

Franjo Rački smatrao je da su Slaveni "črtama" brojali, a "rezima" gatali prije negoli su ih Sveta Braća opismenili (Izvor: Franjo Rački "Pismo slovjensko", str. 42)

Franjo Rački smatrao je da su Slaveni "črtama" brojali, a "rezima" gatali prije negoli su ih Sveta Braća opismenili (Izvor: Franjo Rački "Pismo slovjensko", str. 42)

Tematski povezane objave