Megalitski zid grada Osora na otoku Cresu

Spomenici i građevine podignute megalitskim načinom gradnje pobuđuju sve veće zanimanje istraživača i javnosti. Istočna obala Jadranskog mora s otocima i brdsko-planinskim krškim zaleđem pravo su carstvo te izuzetne povijesne kamene baštine, čija starost seže i više tisuća godina u prošlost.

Goran Majetić 06.09.2021. Megaliti • Istra i Primorje
Dio očuvanog megalitskog bedema na Osoru. (Izvor: (* 1))

Dio očuvanog megalitskog bedema na Osoru. (Izvor: (* 1))

Jedan od manje isticanih i poznatih ostataka megalitske gradnje u Hrvatskoj je ulomak obrambenog zida grada Osora na otoku Cresu. Dr. sc. Martina Blečić Kavur, arheologinja Univerza na Primorskem - Fakulteta za humanistične študije iz Kopra u Sloveniji u radu ”Uhvati pravu ravnotežu! - Osor u ravnoteži europskih kultura i civilizacija posljednjih stoljeća stare ere”, objavljenom 2014. godine (* 1), u poglavlju ”U ravnoteži između ”Sjevera” i ”Juga””, ističe: ”Pod utjecajem sveprisutnog helenističkig stila na istočnom Sredozemlju, već od kraja 4., a poglavito tijekom 3. st. pr. Kr. Osor prihvaća nove životne standarde. Razvija se i uređuje na način prave urbane forme. Postojeći bedemi se učvršćuju velikim kamenim blokovima u suhozidu, tzv. megalitskim ili kiklopskim zidinama. Na istočnoj strani, pored današnjega groblja i na ulazu u grad, sa zapadne strane pružanja još se dobro mogu uočiti dijelovi konzerviranog bedema toga vremena.”.

Osor je jedan od najznačajnijih drevnih gradova sjevernog dijela Jadranskog mora, koji se veže još uz antičke legende o plovidbi i pustolovinama Argonauta iz grčke kolonije Kolhide na Crnom moru priobaljem sjevernog Jadrana, ali i njegovim zaleđem.

Na važnost očuvanog dijela vrlo visokog megalitskog zida Osora široj javnosti ukazao je, pozivajući se na prethodni napis, dr. sc. Goran Glamuzina, geolog iz Hercegovine, u zapisu ”Impozantni megalitski bedem drevnog grada Apsora!” (* 2), objavljenom 2020. godine, u kojem između ostalog napominje: ”... sekcija očuvanog moćnog željeznodobnog kiklopskog ili megalitskog bedema drevnog grada Apsora (Apsorus, Apsortus), odnosno današnjeg Osora na mjestu dodira otoka Cresa i Lošinja na Kvarneru.” ... ”... njegove megalitske zidine koje datiraju, a i podudaraju se pojedinim klesanim blokovima sa zidinama čuvenog Daorsona kod Stoca ...” ...  ”... ovaj megalitski zid predstavlja monumentalni spomenik toga doba bok uz bok s već naveliko poznatim sličnim lokacijama kao što su Daorson, Aserija, Varvarija, Purkin kuk, Tor, Škrip, Zvonigrad, Medun, Oblun, Risan, Ulcinj i drugi. I svakako obratite pozornost na čudesno isklesani žiletno-precizni spoj među pojedinim blokovima, kao kod Daorsona, gdje se ni kartica ne može ugurati.”.

Pripremio Goran Majetić, 17. srpnja 2021.

(* 1) Martina Blečić Kavur ”Uhvati pravu ravnotežu! - Osor u ravnoteži europskih kultura i civilizacija posljednjih stoljeća stare ere”, Založba Univerze na Primorskem, Koper 2014.

(* 2) Goran Glamuzina ”Impozantni megalitski bedem drevnog grada Apsora!”, facebook stranica Megaliti Hercegovina 20. prosinca 2020.

Tematski povezane objave