Stazama Budnog Diva: U potrazi za crkvom Sveti Martin u Maloj Crkvini

U svojoj knjizi “Poviest Karlovca” Radoslav Lopašić na stranici 107. navodi crkvu “sv. Martina na Gorici kod starog zavičaja plemića Oršića, valjda današnje mjesto Mala Crkvina kod Gornjeg Budačkog“ te u fusnoti dopisuje: “God. 1501. Martin župnik, Tomo kapelan; god. 1558. pop Bernardin od Tržca župnik, Matija Dianić kapelan; god 1574. župnik Nikola. Nakon utemeljenja župe slavetićke god. 1662. smjestiše Oršići u crkvu sv. Antuna dva zvona, donešena za provale turske od sv. Martina u Goričanih.“.

Goran Majetić 09.11.2021. Crkve • Središnja Hrvatska
Povijesno-putopisna družina na groblju u Maloj Crkvini postavila je ploču u spomen na crkvu Sveti Martin (Foto: Tomislav Beronić)

Povijesno-putopisna družina na groblju u Maloj Crkvini postavila je ploču u spomen na crkvu Sveti Martin (Foto: Tomislav Beronić)

Još jedan ulomak iz te vrijedne knjige je jako zanimljiv za naš današnji izlet: “U starije doba, prije šesnaestog vieka, valjda nije ni bilo u goričkom crkvenom kotaru drugih popova van glagoljaša. Barem za veliku većinu popova u navedenih u različitih pismih u krajevih prikupskih i podgorskih znademo pouzdano, da su bili glagoljaši, a mnogi svećenici nisu niti umjeli pisati latinskimi pismeni, nego su se služili izključivo i to velikom vještinom glagoljskim pismom.“.


Slijedom ovih citata pomislih da bi bilo zgodno na prigodan način obilježiti postojanje glagoljaške crkve. Još prije razgovarao sam s mještanima koji su me uputili na položaj kod mjesnog groblja u Maloj Crkvini. Nitko od njih se, doduše, ne sjeća da je tamo bila crkva, ali im je poznata predaja da je bila tamo negdje.

Stoga se naša Povijesno-putopisna družina danas uputila na tu lokaciju noseći sa sobom omanju kamenu ploču na kojoj smo velikim glagoljskim slovima napisali “sveti Martin“, a ispod toga Budni Div.

Ploču koju nam je darovao "Kamen Butorac" iz Duge Rese, uglavili smo u suhozid uz cestu ispod groblja u nadi da će bar neko vrijeme približno pokazivati mjesto gdje je bila skoro zaboravljena glagoljaška crkva. Također se nadamo da ćemo ovime pridonijeti i otimanju iz zaborava mjesta, ljudi i događaja na području nekadašnje Goričke županije “u zemlji Slovinskoj“.

Tomislav Beronić, 7. studenog 2021.

* Napomena o autorskim pravima:
Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom
obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis
te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete
dobiti upitom na njegov
e-mail:
[email protected]

Na kamenoj ploči glagoljskim slovima istaknuto je ime crkve - Sveti Martin (Foto: Tomislav Beronić)

Na kamenoj ploči glagoljskim slovima istaknuto je ime crkve - Sveti Martin (Foto: Tomislav Beronić)

Isječak zemljovida ”Hrvatska (1865-1869) - Druga vojna izmjera Habsburškog Carstva” na kojem je šire područje Male Crkvine naznačeno toponimom na njemačkom jeziku ”Klein Crkvina” (Izvor: Hungaricana - Hungarian Cultural Heritage Portal: Mapire: Country maps:  Croatia (1865-1869) - Second military survey of the Habsburg Empire  (maps.arcanum.com))

Isječak zemljovida ”Hrvatska (1865-1869) - Druga vojna izmjera Habsburškog Carstva” na kojem je šire područje Male Crkvine naznačeno toponimom na njemačkom jeziku ”Klein Crkvina” (Izvor: Hungaricana - Hungarian Cultural Heritage Portal: Mapire: Country maps: Croatia (1865-1869) - Second military survey of the Habsburg Empire (maps.arcanum.com))

Tematski povezane objave