U počast posljednjem hrvatskom banu

Članovi Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine ”Zora - Prilišće 1925”, predvođeni Nikolom Volovićem, postavili su 5. srpnja ove godine obavijesnu tablu u spomen na posljednjeg bana Hrvatske Ivana Šubašića. Tablu su postavili uz povijesnu cestu Lujzijanu u Vukovoj Gorici, rodnom mjestu toga odvjetnika i političara, koje se nalazi u sastavu općine Netretić.

Goran Majetić 06.07.2023. Ceste • Središnja Hrvatska
(Foto: Nikola Volović)

(Foto: Nikola Volović)

Ivan Šubašić bio je istaknuti član Hrvatske seljačke stranke (HSS). Postao je 1939. godine prvi, i ostao jedini, ban Banovine Hrvatske, uspostavljene te godine u okviru Kraljevine Jugoslavije kao zasebna jedinica sa širokim ovlastima u području zakonodavne, upravne i sudske vlasti s obilježjima državnosti.

Po početku Drugoga svjetskog rata s članovima Vlade Kraljevine Jugoslavije  izbjegao je iz zemlje. Sudjelovao je 1943. godine na Prvom kongresu američkih Hrvata u Chicagu, koji je podržao Narodnooslobodilački pokret i zamisao osnivanja federativne Jugoslavije te osudio zločine vlasti Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Naredne godine postao je predsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije u izgnanstvu te je postigao sporazum s Josipom Brozom - Titom, vrhovnim zapovjednikom Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (”partizani”), o ustroju nove Jugoslavije.

Po povratku u Jugoslaviju početkom 1945. godine, u skladu s navedenim sporazumom u Privremenoj vladi Demokratske Federativne Jugoslavije (DFJ) dobio je mjesto ministra vanjskih poslova. Ostavku na tu dužnost dao je nakon samo 7 mjeseci, nezadovoljan provedbom dogovorenog sporazuma. Uoči izbora za Ustavotvorni sabor Narodne Republike Hrvatske (NRH) u studenom 1946. godine, bezuspješno je pokušao ishoditi dopuštenje vlasti da se na izborima uz predstavnike Komunističke partije Hrvatske (KPH) biraju i pojedinci iz HSS-a. Nakon toga povukao se iz politike. Umro je u Zagrebu 1955. godine.

Pripremio Goran Majetić, 6. srpnja 2023.

* Napomena o autorskim pravima: Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]

(Izradio: Nikola Volović)

(Izradio: Nikola Volović)

(Foto: Nikola Volović)

(Foto: Nikola Volović)

(Foto: Nikola Volović)

(Foto: Nikola Volović)

(Foto: Nikola Volović)

(Foto: Nikola Volović)

Tematski povezane objave