Koliko je uistinu star Kudin most na rijeci Krupi?

Idemo dalje sa razotkrivanjem laži ... Na redu je i Kudin most na rijeci Krupi čiju gradnju smještaju u prijelaz iz 18. u 19. stoljeće, bez ikakvih dokaza, zapisa, a kamoli datacija.

Goran Majetić 21.08.2022. Ceste • Dalmacija


A tu je i u javnosti zanemaren, jedinstveni drevni mlin u obliku lučnog mosta, koji je s takvim oblikom jedini na svijetu. Ali koga briga ...

Kudin most: tu je izgrađeno 12 lučnih mostova i 13. veliki lučni most - pokrov za mlin, tehnikom za koju stručnjaci suhozida kažu da “predstavljaju vrhunac umijeća građenja usuho“ i “graditeljsko remek-djelo“.

Ali se ne postavlja pitanje kako za to remek djelo nemamo zapise prije 230 godina kada se sve zapisivalo, kada se znalo tko su vrhunski i vrlo rijetki meštri koji su u stanju napraviti lučni most. Nego se gradnju mosta olako pripisalo nekom nepoznatom mladiću, tobože iz 18. stoljeća, koji je spomenut u narodnoj legendi koja “govori o velikoj ljubavi dvoje mladih sa suprotnih obala Krupe, te da ga je izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi sa svatovima došao isprositi svoju djevojku“.

No, samo narodno predanje može biti staro i preko 2000 godina, pošto širom Ilirije nalazimo u narodu predanja koja opisuju događaje iz antičkih vremena.

Narod i poznavatelji prošlosti toga kraja tvrde da most nije izrađen od lokalnog stanovništva niti imaju pojma tko ga je izradio (osim za detalje iz te legende koju prenose neki pojedinci). Smatraju da je jako, jako star i da je tu bio prije Turaka, a neki tvrde da je i predrimski.

Znači, imamo drevna remek djela; lučne mostove i jedinstveni mlin na svijetu, ali u našim ilirskim stvarnostima k o da ih i nemamo. Umjesto toga, imamo neke nevažne mostiće koje je eto neki lokalni čoban iz ljubavi, te iz šuta bez ikakvog znanja sagradio prije 230 godina.

Ista priča kao i sa stećcima, arheolozi trabunjaju o nekim srednjovjekovnim klesarima koji su klesali i dovlačili 30-tonske stećke o kojima nema zapisa niti spomena. Dok narod priča o drevnim narodu, Grcima ili divovima koji su pravili stećke ...

Vinko Klarić, slobodni istraživač iz Šibenika, 21. kolovoza 2022.

* Napis je izvorno objavljen na facebook stranici Iliri su Slaveni / Illyrians are Slavs 11. listopada 2018.

* Napomena o autorskim pravima:
Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom
obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis
te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete dobiti upitom na njegov e-mail: [email protected]












Tematski povezane objave