Ostrožac

Kad je vrlo poštovani prijatelj i neumorni, daleko vredniji od mene, kolega istraživač Almir Ami Kurtović, moju životnu suputnicu Bibu i mene vodio po Bihaću i okolici, zamolio me je da potražim vezu između posljednjih legalnih i legitimnih gospodara utvrde i dvorca Ostrožac, plemenite porodice Berks i kneževske porodice Frankopan.

Goran Majetić 11.10.2022. Utvrde • Izvan Hrvatske


Učinio je to u dubokom uvjerenju da takva veza mora postojati. Obećah to učiniti, mada s velikom sumnjom u uspjeh jer je ipak velika prostorna i vremenska udaljenost porodica pl. Berks i knezova Krčkih Frankopana.

Smjernica koju mi je Almir dao bila je porodica Adamović pl. Čepinski u kojoj je rođena Isabella pl. Berks, supruga Lothara pl. Berksa, posljednjeg gospodara Ostrošca prije komunističke otimačine. I tako se dadoh u potragu u kojoj otkrih ovo što slijedi.

Almir je u dodatku svoje knjige "Pl. Berks i Ostrožac - Tragovima jedne obitelji" u prilozima donio i rodoslovlja nekih uglednih porodica koja je istražio. Tako je u dijelu u kojemu spominje srodstvo s bosanskom kraljicom Katarinom Kosačom Kotromanić potpuno ispravno naveo krvu vezu sa srpskom dinastijom Branković, odnosno Marijom Branković, kćeri srpskog despota Jovana, a koja je bila udana za sina velikog kneza Bernardina Frankopana kneza Ferdinanda, s kojime je imala sina Stjepana IV. i kćer Katarinu.

Kneginja Marija Branković Frankopan, njezin suprug Ferdinand, njihov sin Stjepan IV. i snaha Katarina von Eckgh und Hungersbach, kao i njihova malena unuka također Katarina, najvejrojatnije su svi pokopani u kripti pavlinskog samostana Svetice kod Ozlja.

Nama je zanimljava Katarina, kći kneginje Marije Branković Frankopan i kneza Fernardina, sestra Stjepana IV. koja se udala za Nikolu Šubića Zrinskog, čuvenog branitelja Sigeta. Baš tu Katarinu autor knjige navodi u rodoslovlju - i to kao Katarinu I. Zrinski - što je također potpuno ispravno jer se udala u kneževsku porodicu Zrinski.

I eto, tu je ta veza imeđu pl. Adamovića Čepinskih, odnosno porodice von Berks i knezova Krčkih Frankopana.

O samom Ostrošcu neću vam ništa pisati osim da je mjesto koje nastojte posjetiti za svog ovozemaljskog života jer ćete uistinu imati što vidjeti. Da biste bolje doživjeli ono što ćete vidjeti, pa makar i na fotografijama koje donosim u privitku, od srca preporučam Almirovu knjigu - pravo remek-djelo i najbolji mogući školski primjer kako treba obraditi jednu porodicu i jednu važnu povijesnu lokaciju. Uživajte.

Tomislav Beronić, 22. rujna 2022.

* Napomena o autorskim pravima:
Za objavljivanje napisa ili njegovog dijela, isključivo u izvornom
obliku i uz navođenje izvora - portala Budni Div, linka na izvorni napis
te imena i prezimena pisca, potrebno je piščevo odobrenje, koje možete
dobiti upitom na njegov
e-mail:
[email protected]
















Tematski povezane objave